Koper, Willem Floore (1705-1777)

Willem Floore Koper, zoon van Floor Cornelisz en Barber Jans Coningh, gedoopt 23 augustus 1705 te Zandvoort (get: Maartje Floore) (#), begraven 5 december 1777 te Zandvoort (#)

Gehuwd op 24 oktober 1728 te Zandvoort (#) met

Jannetje Volkerts Loos, dochter van Volkert Claasz Loos en Jobje Arijs, gedoopt 16 oktober 1707 te Zandvoort (get: Jannetje Volkerts) (#), begraven 8 januari 1797 te Zandvoort (#)

 

Op 22 februari 1771 wordt op verzoek van Arij Cornelis Slagveldt door Sijme Jane Paap getrouwd met Claartje Ewits Molenaar, Willem Flore Koper getrouwd met Jannetje Volckerts Loos en Hendrik Hendriksz Backenhove getrouwd met Jannetje Engels van der Valk, de onderstaande verklaring afgelegd. Wij allen hadden vorig jaar aagneomen, van Pinksteren tot St. Maaren 1770 en met genoemde Slagveldt als stuurman, om met een visschuit, waarvan Cornelis Maartsz Draaijer mede reder en boekhouder was, op Vissche te vaare. Toen wij dan in het laatst van September aan land waren, vertelde Slagveldt dat genoemde Draijer had geproponeert hem met zijn volk als Courier naar Engeland te laten varen, voor f 225,00 per maand. Na samen hierover te hebben gesproken vonden wij dit eigenlijk veel te weinig, zeker al omdat Draijer geen victualie wilde geven. Daarna kwamen wij zelf met het voorstel om voor agt per hoofd per week, de jongens iets minder, maar totaal voor f 44,00 per week en buitendien zoveel Victualie als Leendert Willem, die ook was aangenomen op Engeland te varen, zou meenemen. Twee dagen later bevestigde Slagveldt dat met Draijer een accoord was gesloten en de schuijt moest in orde worden gemaakt. Op 3 oktober ’s morgens zijn wij om drie uur in zee gestoken en tien dagen later was deze reis volbracht. Hierna moesten wij ons gereed houden voor een tweede reis. Slagveldt en Paap brachten intussen het restant van het bier en brood terug en vroegen voor de tweede reis een behoorlijke provisie. Draijer voelde zich hiertoe niet verplicht waarna er een reedewisseling ontstond. Slagvelt zei: als je geen bier en brood wilt geven, dan ga ik liever visschen en niet op Engeland vaaren. Draijer zei toen: als jullie niet naar Engeland willen varen dan zal ik wel ander volk op ’t schuijtje zetten. Waarop Slagvelt zei dat dit niet kon omdat zij op dat schuijtje tot St. Maarten waren aangenomen. Na deze verklaring werd de eed van waarheid afgelegd.

 

Uit dit huwelijk:

Jobje Willems Koper

Ariaantje Willems Koper, gedoopt 13 augustus 1730 te Zandvoort (get: Grietje Cornelisse), begraven 26 januari 1783 te Zandvoort. Gehuwd op 18 oktober 1750 te Zandvoort met Pieter Corsz Berendrecht, zoon van Kors Pietersz Berendregt en Grietje Pieters Keesman, gedoopt 3 maart 1726 te Zandvoort

Annetje Willems Koper, gedoopt 4 mei 1732 te Zandvoort (get: Fopje Arens), overleden 17 november 1760 te Zandvoort

Dirckje Willems Koper

Neeltje Willems Koper, gedoopt 17 juli 1740 te Zandvoort (get: Antje Volkers), begraven 26 november 1795 te Zandvoort

Volkert Willems Koper